Hol lehet Magyarországon tisztességes árfolyamon forinthoz jutni?

Mint minden kis ország kis valutájára a forintra is jellemző az erős ingadozás a vezető valutákhoz képest.

Bár Magyarország az Európai Unió tagja, a tájékozatlan turistát meglepetésként érheti, hogy az ország egyrészt nem tagja az úgynevezett euró övezetnek, másrészt a mindennapi életben nem vagy nem könnyen tud az ideérkező euróval, dollárral stb. fizetni a boltokban.

Nyilvánvaló, hogy a turisztikai szolgáltatások kapcsán sokszor van ugyan lehetőség devizában fizetni, azonban naivitás azt képzelni, hogy mindez a turisták kényelmét szolgálja. Sokkal inkább arról van szó, hogy a forintban meghatározott díj átváltásakor a felkészületlen turista végül a reálisnál magasabb árat fog fizetni a taxiért, szállodáért, étteremért stb.

A megoldás tehát az lehet, ha a látogató mihamarabb jó áron forintot vásárol, így nincs kiszolgáltatva a fenti jelenségeknek.

Hol lehet Magyarországon tisztességes árfolyamon forinthoz jutni?

Nézzük először hol nem:

repülőtéri valutaváltó

Minden reptéri váltóra a világon, de a Liszt Ferenc repülőtérre fokozottan igaz, hogy igen magas áron ad el és alacsony áron veszi meg tőlünk a pénzünket. Kizárólag muszáj esetére alkalmas, hogy a minimálisan szükséges pénzt beszerezzük, vagy a megmaradt forintunkat távozáskor eladjuk.

bankok

Logikus lépés lenne bankfiókban váltani, biztonságos is, a bankok általában jól megközelíthető, frekventált helyen vannak, azonban ne legyenek kétségeink, az exkluzivitásnak ára van. A pénztáros hölgy remek nyelvtudását, a biztonsági őr jól szabott öltönyét és a márványpadlót velünk fizetteti meg a bank. Mindezt csak hétköznap, munkaidőben.

turisztikai látványosságok, pályaudvarok közelében

Az ilyen frekventált helyeken az üzletek bérleti díja magas, a nagy forgalom nagy keresletet generál. A pénzváltók tulajdonosai nem engedhetik meg maguknak a kis árrést. Könnyű elcsábulni a csillogó monitorok és a gyakran sorokban álló jól öltözött turisták látványának. Ennyi ember csak nem tévedhet. Vagy mégis?

utcai nepperek

Budapest igazi metropolisz annak minden szépségével és hátrányával. Ritkán, de előfordulhat, hogy a tétova turistához odalép egy „üzletember” egy esetleg akár túlzóan jó ajánlattal. Bár a forint egy igen szép, biztonságos, nehezen hamisítható deviza, utcán általában ne üzleteljünk, így ne is váltsunk.

Hol lehet tehát Magyarországon tisztességes árfolyamon forinthoz jutni?

Hivatalos, üzlethelyiséggel rendelkező valutaváltónál.

A megfelelő valutaváltónál a vételi és eladási ár között kicsi a különbség. Például a mai napon, amikor ezt a cikket írom, a KaadanChange-nél eurónként 2,50-, amerikai dolláronként 2,50-, angol fontonként 4,50- forint csupán a különbség a két ár között.

A magyarországi valutaváltók úgynevezett középárfolyamon adhatnak és vehetnek devizát a Magyar Nemzeti Banktól. Értelem szerűen az ettől az árfolyamtól való lefele és felfele való eltérés biztosítja a haszonkulcsukat.

Például a mai napon az euró középárfolyama 319,25 forint. A pénzváltók tehát ma, ezen az áron juthatnak ehhez a devizához. A KaadanChange-nél a vételi ár 318, az eladási ár 320,50 forint. Ez azt jelenti, hogy Ön akár elad, akár vesz nálunk eurót, a KaadanChange haszna eurónként  1,25 forint lesz. Ezzel szemben a legnagyobb magyar lakossági bank ma 311 forintot ad az Ön eurójáért, ami több mint 8 forint eltérést jelent a középárfolyamhoz képest. Könnyen kiszámolható, hogy például 300 euró beváltásánál a bank 2400 forintjával szemben egy jól megválasztott váltó csak 375 forint árrést terhel Önre. Ezért a brutális különbségért érdemes egy kicsit keresgélni és megelégedni egy korrekt, de kevésbé puccos üzletberendezéssel.